Trossen los - Reisverslag uit Rabat, Marokko van Kees Visser - WaarBenJij.nu Trossen los - Reisverslag uit Rabat, Marokko van Kees Visser - WaarBenJij.nu

Trossen los

Door: Kees

Blijf op de hoogte en volg Kees

31 Juli 2009 | Marokko, Rabat

Hallo! Bij deze mijn eerste berichtje vanaf zee. In dit bericht zal ik een beetje vertellen hoe of dat het is om nieuw op een zeeschip te komen en wat dan zo mijn taken zijn hier aan boord. Als leerling aan boord heb je vooral contact met de officieren aan boord, dit zijn bijna allemaal Nederlanders, wat wel zo makkelijk is voor de communicatie en de sociale gewoonten. De bemanning die nu hier aan boord zit is heel relaxt en ik heb ookecht het idee dat ik hier wel heeel veel kan en ook mag leren in de komende 5 maanden. Toen ik aan boord ging aan boord werd ik welkom geheten door Niels, een jongen die ook uit Vlissingen komt en die mij en m?n ouders gelijk een rondleiding over hetschip gaf. Na afscheid genomen te hebben van m?n ouders kreeg ik gelijk een overall aan m?n lijf en werd ik naar dek gestuurd om daar mee te werken met de rest van de bemanning. Ze waren bezig de luiken van het ruim af te halen, ik kreeg een stuurlijnin m?n handen geduwd en moest zo zorgen dat het luik de goede kant op draaide en niet te veel slingering kreeg. De luiken werden buitenboord in het water gelegd zodat ze geen ruimte innemen tijdens het laden. ?s Avonds lekker gegeten, nog een uurtje aan dek gewerkt en toen nog lekker wat gedronken aan de bar. De volgende ochtend om 7 uur startten met werken, dus op tijd eruit, snel ontbeten, overalletje aan, helm op, handschoenen aan en naar buiten toe. Omhalf 8 werd er begonnen met laden met als hoogtepunt een generator met een gewicht van 230ton. Tijdens het laden werd er ook begonnen met het zeevasten van de lading, overal dus spanbanden (maar dan sterker) overheen en goed stevig aandraaien. Omdatde lading vaak zwaar is, moeten ook de sjorringen erg sterk en dus ook zwaar zijn. Als ik niet uitkijk met al dat gesjouw, kom ik nog als bodybuilder terug ook? Na weer een goede nacht slapen was vrijdag de tweede dag om te laden. Mijn taak was deze dag om brandwacht te spelen, dit hield in dat ik heel de dag met een brandslangetje de lasser in de gaten hield en mocht er brand ontstaan, dan zou ik die wel ffblussen. Niet zo zwaar werk, maar toch wel lastig in een ruim vol met kisten waar je slang overal achter blijft hangen en een klimmersuitrusting niet zou misstaan. Om 6 uur was het dan eindelijk zover, de trossen werden losgegooid en we kozen het ruime sop. Voor mij betekende dat, dat ik die nacht om 4 uur op de brug moest zijn om wacht te lopen, tijdens die wachten moet ik o.a. posities in de kaart zetten, descheepvaart in de omgeving in de gaten houden met behulp van radar, verrekijker, oog en AIS, daarnaast ook het plaatselijke weer doorgeven aan het KNMI, met behulp van deze waarnemingen van zee wordt dus het ?echte? weerbericht gemaakt. Verder heb ikin de weekenden op zee vanaf 8 uur ?s morgens vrij, terwijl ik door de weeks ook nog ?s morgens aan dek moet werken, dit zijn dan vooral onderhoudswerkzaamheden. Verder zijn er nog wat speciale taken voor de leerling aan boord, er wordt van me verwachtdat ik de vissen 2x per dag eten geef en daarnaast moet ik er voor zorgen dat de koelkast in de bar niet leegraakt, als het bier niet op tijd bijgevuld wordt is de straf die daar op staat een boete van ??n doos (24 blikjes) bier. Verder moet ik nog opz?n tijd een gezellig biertje meedoen, maar dat is niet zo?n probleem?

• 01 Augustus 2009 - 09:55

Floris: